Szukaj w serwisie
O nas Administracja Pracownie Kliniki Poradnie specjalistyczne KLINIKA ZDROWEGO SERCA Wydarzenia Konferencje Wydawnictwo Biblioteka Fundacje Stowarzyszenia
Aktualności Kronika SCCS Wyróżnienia Akredytacja ISO Ankiety Opinie Pressroom Galeria Konkursy Praca Przetargi Dojazd Kontakt

Daj szansę swojemu sercu! Joanna Wyciszkiewicz Karina Łysakowska

W Polsce coraz więcej ludzi zapada na zawał serca. Choroba dotyczy tętnic wieńcowych,
które oplataja serce, dostarczajac tlen i skladniki odżywcze do mięśnia sercowego.
Przyczyna choroby jest miażdżyca rozwijajaca się w tętnicach. Przez długi czas może ona
przebiegać bezbólowo, a zawał serca może być pierwszym sygnalem choroby.
Wykryto szereg czynników zwiększajacych ryzyko choroby niedoknviennej serca.
Do najważniejszych należa:

-wysokie stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, stres, wiek, skłonności genetyczne, palenie tytoniu.

Badania wykazały, że redukcja tych czynników zmniejsza ryzyko wystapienia choroby niedoknviennej serca.

Poznaj wroga, czyli kilka słów o cholesterolu.

Cholesterol produkowany jest przez watrobę, dostaje się do organizmu również w wielu
spożywanych przez nas produktach. Mimo, iż substancja ta niezbędna jest do prawidlowego
funkcjonowania organizmu, jej nadmiar może odkladać się w tętnicach w calym organizmie.
Utrudnia to swobodny przepływ krwi, a co za tym idzie transport tlenu i składników odżywczych.
W efekcie następuje niedoknvienie części ciała zaopatrywanej przez chora tętnicę, co odczuwamy jako ból. Jeżeli jest to serce- mówimy o chorobie wieńcowej, która często prowadzi do zawału serca.

Pożadane stężenie cholesterolu całkowitego we krwi to wartość poniżej 200 mgl dl
(5,2 mmoI/L). Wartości powyżej 200 mgldl sa nieprawidłowe (hipercholesterolemia).
W zależności od stopnia podwyższenia cholesterolu wyróżniamy hipercholesterolemię:

-łagodną- od 200-249 mg/dl (od5,2-6,5 mmoI/L)
-umiarkowana- od 250-299 mgldl (od 6,5-7,8 mmoIIL)
-ciężka- powyżej 300mgldl (powyżej 7,8 mmoI/L)

Pożadane stężenie trójglicerydów we knvi to wartość 200 mg/dl (2,3 mmoIIL). Dzięki obniżeniu cholesterolu i trójglicerydów we knvi można spowolnić rozwój miażdżycy. Czasami wystarczy zmiana sposobu odżywiania.

Najważniejsze zasady diety

Głównym zadaniem diety jest obniżenie poziomu lipidów a szczególnie cholesterolu w surowicy krwi. Najistotniejsza cecha tej diety jest ograniczenie nasyconych kwasów tluszczowych i częściowe zastapienie ich jednonienasyconymi oraz wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi- ma to zapobiegać wzrostowi stężenia cholesterolu we krwi. Należy uwzględnić w diecie dość znaczny dodatek olejów roślinnych bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc oleju sojowego lub slonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Równocześnie aby dietę zubożyć w nasycone kwasy tluszczowe trzeba wyeliminować wszystkie dodawane do niej tłuszcze zwierzęce tj. masło, słonina, smalec oraz ograniczyć tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie mięso, wędliny, drób. Ogranicza się również produkty bogate w cholesterol na przykład żółtka jaj, masło, podroby. Badania wykazały, że samo zmniejszenie ilości cholesterolu w pożywieniu bez zmiany rodzaju spożywanego tłuszczu, nie daje znaczacego spadku cholesterolu w surowicy. Jeżeli natomiast zredukuje się cholesterol w pożywieniu i równocześnie tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe zastapi się tłuszczami bogatymi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe spadek cholesterolu w surowicy jest widoczny.

Dzienna stawka spożywanego cholesterolu nie powinna przekraczać 300mg. Istotne znaczenie w tej diecie ma przede wszystkim ograniczenie podaży sodu. Spożycie soli należy zwykle do utrwalonych nawyków żywieniowych, z których nie jest łatwo zrezygnować. Do skutecznych sposobów jego ograniczenia należy eliminacja gotowych przetworów spożywczych, w których sól stanowi środek konserwujacy np. wędzone wędliny, solone śledzie, wędzone ryby, żółte sery. gotowe przyprawy, kiszone ogórki, gotowe sałatki, sosy. Pożadane walory smakowe potraw przy użyciu mniejszych ilości soli uzyskuje się przez solenie ich tuż przed podaniem lub pod koniec gotowania, zastępowanie soli innymi przyprawami jak pieprz, papryka, oregano, czaber, ocet, chrzan.

Ograniczeniu podlegaja również inne używki jak kawa, herbata, alkohol. Głównym źródłem energii powinny być produkty zbożowe. Powinny one pokrywać ponad 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Preferowane sa przetwory zbożowe o dużej zawartości błonnika np. pieczywo razowe, pytlowe, pszenne, makarony (z wyjatkiem makaronu na żółtkach), wszystkie gatunkikasz.

Zawartość cholesterolu w 100g produktu- przykłady

Mleko 2 % 8mg
Mleko 3,2% l3mg
ser twarogowy chudy 5mg
ser topiony Edamski kremowy 87mg
ser Gouda pełnotłusty 76 mg
Camembert 73mg
jaja kurze 1790mg
wieprzowina 63mg
wołowina 55mg
Wątróbka drobiowa 380mg
żołądki drobiowe 110mg
Kabanosy 107mg
szynka wędzona surowa 110mg
Parówka 60mg
sandacz l7mg
Dorsz 29mg
Morszczuk 38mg
Węgorz wędzony 5lmg
Masło stołowe śmietankowe 220mg
smalec 95mg
Makaron dwujajeczny 54mg
Makaron czterojajeczny 107mg

Duża ilość błonnika dostarczaja nam także warzywa i owoce. Pożadane jest spożywanie około 1 kg owoców i warzyw (łacznie z ziemniakami) dziennie. Również mleko ze względu na wysoka zawartość wapnia powinno być spożywane w dużych ilościach, zaleca się co najmniej 0,5 I dziennie. Przy wyborze mleka sugeruj się zawartościa tluszczu. Powinno się spożywać zawsze mleko chude 0,5-1,5% tłuszczu. Mięso i jego przetwory powinny być spożywane w małych ilościach około 100g dziennie. Mięso białe, szczególnie drobiowe uważane jest za zdrowsze. Zawiera ono mniej tłuszczu. Pożadane jest zastępowanie mięsa rybami lub nasionami roślin straczkowych.

Spośród nasion roślin straczkowych szczególnie polecana jest soja, ze względu na duża zawartość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, które należa do grupy przeciwutleniaczy. Jaja, podroby i krewetki powinny być ograniczone ze względu na duża zawartość cholesterolu. Dopuszcza się spożywanie 2 jaj tygodniowo wliczajac w ta ilość jaja spożywane w gotowych produktach.

W diecie tej baczna uwagę należy zwrócić na sposób przygotowania potraw. Preferowane jest gotowanie na parze, pieczenie w folii lub na ruszcie, grilu, smażenie na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, duszenie bez wcześniejszego obsmażania.

Ogranicz ilość spożywanych słodyczy- ciast z kremem, paczków, czekolad. Oprócz wysokiej liczby kalorii pochodzacej z węglowodanów spożywasz dużo tłuszczu. Ograniczać powinno się równieżjedzenie słonych przekasek: -chipsów, słonych orzeszków, paluszków, krakersów itp. W nich także czai się ukryty tłuszcz.

Joanna Wyciszkiewicz. Karina Łysakowska

/\
SCCS na Facebook'u

Fundacja Śląskiego Centrum Chorób serca

KRS 0000219230



Podaruj 1% Podatku

Dziękujemy za pomoc
Chorym i naszemu Szpitalowi