Szukaj w serwisie
O nas Administracja Pracownie Kliniki Poradnie specjalistyczne KLINIKA ZDROWEGO SERCA Wydarzenia Konferencje Wydawnictwo Biblioteka Fundacje Stowarzyszenia
Aktualności Kronika SCCS Wyróżnienia Akredytacja ISO Ankiety Opinie Pressroom Galeria Konkursy Praca Przetargi Dojazd Kontakt

Zdrowe odżywianie - ŚNIADANIE Anna Dragon, Dorota Walczyk

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem, który człowiek spożywa po kilku, a nawet kilkunastogodzinnej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem codziennych zajęć. W czasie snu organizm człowieka wykorzystuje znaczną część zapasów węglowodanowych. Objawia się to hipoglikemią czego następstwem jest uczucie zmęczenia, często także zdenerwowanie, brak humoru, niezdolność do intensywnego wysiłku. Przystąpienie do pracy fizycznej czy umysłowej na czczo, powoduje (niezależnie od wieku) obniżenie wydajności pracy. Praca umysłowa nie powoduje poważnych wydatków energetycznych, jednak wymaga zdolności do skupienia się, a tego nie można osiągnąć, jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej porcji energii w postaci pożywienia.

Śniadanie powinno być posiłkiem pełnowartościowym zarówno pod względem energetycznym jak i odżywczym. Powinno dostarczyć 25-30 procent dziennej wartości energetycznej zależnej od wieku, płci, stanu fizjologicznego a przede wszystkim od aktywności fizycznej.

Śniadanie musi zawierać różnorodne składniki odżywcze. Jest to możliwe dzięki zestawieniu śniadania z maksymalnie wszystkich 12 grup produktów spożywczych.
Grupy produktów spożywczych:

1. Produkty zbożowe
2. Mleko i produkty mleczne
3. Jaja
4. Mięso i ryby
5. Masło
6. Inne tłuszcze
7. Ziemniaki
8. Warzywa i owoce dostarczające wit. C (pomidory, kapusta, brukselka, kalafior,
kalarepa, papryka, porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, cytryny,
pomarańcze, agrest, jagody czarne)
9. Warzywa dostarczające karotenu ( marchew, fasola szparagowa, sałata, groszek zielony,
szpinak, szczypior, dynia)
10.Inne warzywa i owoce (ogórek, por, buraki, brukiew, selery, cebula, pietruszka- korzeń,
rzodkiewka, rzodkiew, jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, winogrona)
11.Strączkowe suche
12.Cukier i słodycze

W skład śniadania powinny wchodzić:

- mleko pod różną postacią w formie naturalnej, w postaci kawy (zbożowej) kakao,
herbaty (bawarki), jogurtu czy też zupy mlecznej, pieczywo mieszane
- Masło lub wysokogatunkowe margaryny,
- produkty zawierające białko zwierzęce czyli sery , jaja, wędliny najlepiej chude,
pieczone mięsa, pasty z ryb.

Do pieczywa można dodatkowo dodać dżem, powidła lub miód (można go używać zamiast cukru do słodzenia potraw i napojów, nie więcej jednak niż 30-40g/dziennie).

Stałym nieodzownym składnikiem prawidłowo zestawionego śniadania powinny być warzywa i owoce, będące źródłem witamin i soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Należą do nich przetwory powszechnie znanych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, ryżu, kukurydzy, gryki. Produkty zbożowe są jednym z podstawowych źródeł energii i źródłem wielu składników pokarmowych. Zawierają około 70% węglowodanów, około 10-13% białka. Zwłaszcza w produktach pochodzących z przemiału całego ziarna, znajdują się znaczne ilości fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Przynajmniej połowa spożywanego przez nas pieczywa powinna być w postaci chleba pełnoziarnistego.
Na śniadanie warto przygotować muesli – mieszankę różnych płatków, głównie owsianych z nasionami innych zbóż, orzechami i suszonymi owocami. Najlepsze muesli to mieszanka zbóż ze świeżymi owocami. Muesli jest łatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne, doskonale smakuje z mlekiem, jogurtem, kefirem, oraz sokiem owocowym.

MLEKO

Norma mleka, czyli ilość, która zaspokaja potrzeby organizmu wynosi dla dzieci 0,75-1 l dziennie a dla dorosłych 0,5 l dziennie. Spożywane w takiej ilości mleko pokrywa większą część zapotrzebowania na wapń i witaminę B. Większą wartość ma mleko częściowo pozbawione tłuszczu. Bardzo zdrowe są fermentowane przetwory z mleka: kefir, jogurt, kwaśne mleko, maślanka. Poprawią one stan higieniczny przewodu pokarmowego co ma duże znaczenie w przypadkach zmniejszonej lub zaburzonej flory bakteryjnej np.: na skutek powszechnego stosowania antybiotyków w lecznictwie. Przy zakupie jogurtu należy zwracać uwagę na napis na opakowaniu:” zawiera żywe kultury bakterii”. Ten jest najzdrowszy.

SERY

Sery twarogowe są bogatym źródłem białka, lecz uboższe są w wapń oraz w witaminy z grupy B ponieważ przechodzą w czasie produkcji sera do serwatki. Sery dojrzewające, zwane żółtymi, mają większą wartość odżywczą niż sery twarogowe, gdyż wapń zawarty w mleku prawie całkowicie zostaje w masie serowej. Są jednak ciężko strawne, zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu, należy więc jadać je sporadycznie.

Tofu to ser sojowy. Dzięki dużej zawartości białka , żelaza, wapnia, witamin z grupy B, o bardzo małej kaloryczności i małej zawartości nasyconego tłuszczu i cholesterolu jest zalecany przez dietetyków.

Coraz większe tempo życia codziennego oraz liczne obowiązki , którymi musimy sprostować, nie sprzyjają zjadaniu porannego posiłku, a szkoda! Zazwyczaj tłumaczymy się brakiem czasu, a przecież przygotowanie śniadania potrwa krótko, jeżeli częściowo przygotujemy je poprzedniego dnia. Możemy pokroić pieczywo (i przechowywać w woreczkach foliowych), zrobić pastę, umyć warzywa i owoce.

Dołóżmy więc wszelkich starań , aby śniadanie zjeść w domu, a do pracy zabrać drugie, które pozwoli nam wytrwać w dobrej kondycji do końca dnia pracy. Jest to bardzo istotne ponieważ czasem pracujemy do późnych godzin popołudniowych, a obiad najczęściej połączony w kolacją zjadamy dość późno. Gdy przez znaczną część dnia nie jemy nic, a potem zjadamy bardzo dużo, nasz organizm, nie będąc w stanie przerobić od razu tak dużej porcji kalorii, męczy się, a nadmiar odkłada w postaci tkanki tłuszczowej, co prowadzi do nadwagi, a następstwie do otyłości.

Anna Dragon, Dorota Walczyk

/\
SCCS na Facebook'u

Fundacja Śląskiego Centrum Chorób serca

KRS 0000219230



Podaruj 1% Podatku

Dziękujemy za pomoc
Chorym i naszemu Szpitalowi