Szukaj w serwisie
O nas Administracja Pracownie Kliniki Poradnie specjalistyczne KLINIKA ZDROWEGO SERCA Wydarzenia Konferencje Wydawnictwo Biblioteka Fundacje Stowarzyszenia
Aktualności Kronika SCCS Wyróżnienia Akredytacja ISO Ankiety Opinie Pressroom Galeria Konkursy Praca Przetargi Dojazd Kontakt

Nieprawidłowe odżywianie

Prawidłowa dieta to taka, która utrzymuje wagę ciała na prawidłowym poziomie (BMI =18,5 – 24,9) i dostarcza w wszystkich składników pokarmowych (tłuszczów, węglowodanów i białka) w odpowiednich proporcjach.

  • białko z niezbędnymi aminokwasami 1 g/kg m. c.
  • węglowodany 4 g/ kg m. c.
  • tłuszcze 1 g/ kg m. c.

Polacy zdecydowanie za mało jedzą:
  • Ryb morskich:
  • tłuste ryby morskie to: makrela, sardynka, sardela, łosoś, śledź, tuńczyk
  • należy spożywać ryby morskie 2-3 razy w tygodniu 100 g porcję
  • niekorzystne jest smażenie ryb w głębokim tłuszczu

  • Owoców i warzyw, które są niskokaloryczne, o małej zawartości tłuszczów, i bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych oraz witamin:
  • należy spożywać co najmniej 400-500g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach,
  • jedna porcja to około 80-100g
  • owoce najlepiej spożywać surowe,
  • warzywa należy spożywać surowe, gotowane w wodzie i na parze,
  • suszone owoce są bogate w kalorie, należy kontrolować ich spożycie.

  • Błonnika pokarmowego:
  • zaleca się spożywanie 25 g błonnika dziennie,
  • w większych ilościach błonnik znajduje się w produktach zbożowych z pełnego przemiału, płatkach śniadaniowych, owocach i warzywach,
  • pokarmy bogate w błonnik są zazwyczaj sycące i niskokaloryczne,
  • przy spożywaniu większej ilości błonnika należy pić dużo płynów.
Jedną z diet zalecanych w prewencji chorób układu krążenia, mających ochronny wpływ na serce, jest dieta śródziemnomorska. Ze względu na brak radykalnych ograniczeń w całkowitym spożyciu tłuszczów i węglowodanów dieta śródziemnomorska należy do tych, które najłatwiej wdrożyć i trwale stosować.

I. Na czym polega dieta śródziemnomorska?
Podaż kalorii powinna wystarczać do utrzymania prawidłowej masy ciała. Postępuj według poniższych wskazówek:

  1. Owoce i warzywa – podawane w całości co najmniej 7-10 razy dziennie.
  2. Pieczywo z wysoką zawartością błonnika, kasze, makarony – pieczywo pełnoziarniste, kasze, otręby, brązowy ryż
  3. Produkty białkowe ubogie w nasycone tłuszcze – chude mięso lub drób (bez skóry), ubogotłuszczowy nabiał (odtłuszczone mleko, jogurty).
  4. Ryby lub inne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 – łosoś, pstrąg, śledź, tuńczyk w sosie własnym, makrela co najmniej 1-2 razy tygodniowo (lub kapsułki z olejem rybnym); nasiona lnu, szpinak, orzechy włoskie.
  5. Zdrowe oleje do pieczenia, smażenia, sałatek – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany.
  6. Rośliny strączkowe i orzechy – soja, soczewica, groch, fasola, orzechy (np. migdały, orzechy włoskie, brazylijskie, hikorowe.
  7. Alkohol – 150 g wina lub 0,33 l piwa lub 40 g wysokoprocentowego alkoholu do kolacji.
  8. Tłuszcze – najważniejsze jest spożywanie w całości nieprzetworzonych produktów; margaryny i przekąski bez kwasów tłuszczowych trans.

Unikaj:
  1. Produktów z dużą zawartością cukru.
  2. Kwasów tłuszczowych trans, obecnych np. w margarynie.
  3. „Czystych” węglowodanów, np. żywności wytwarzanej z białej mąki.
  4. Olejów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 6, np. kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego, arachidowego czy krokoszowego.

Przygotowała mgr Bożena Krymska
/\
SCCS na Facebook'u

Fundacja Śląskiego Centrum Chorób serca

KRS 0000219230



Podaruj 1% Podatku

Dziękujemy za pomoc
Chorym i naszemu Szpitalowi