Do oceny nadwagi i otyłości można posłużyć się wskaźnikiem BMI.
Nadwaga i otyłość
BMI =
BMI | Interpretacja |
---|---|
˂ 18,5 | Niedowaga |
18,5 – 24,9 | Prawidłowa masa ciała |
25 – 29,9 | Nadwaga |
30 – 34,9 | Otyłość |
˃ 35 | Otyłość olbrzymia |
Nie tylko ilość, ale i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie ma wpływ na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Szczególnie niekorzystna jest otyłość brzuszna, polegająca na gromadzeniu dużej ilości tłuszczu w okolicy brzucha. Aby ocenić otyłość brzuszną, należy dokonać pomiaru obwodu pasa na wysokości 2,5 cm powyżej pępka.
Otyłość brzuszną rozpoznaje się, gdy obwód pasa wynosi:
- u kobiety ponad 88cm
- u mężczyzny ponad 102 cm
Otyłość sprzyja występowaniu cukrzycy typu 2, zaburzeń lipidowych, nadciśnieniu tętniczemu, chorobie niedokrwiennej serca; prowadzi do rozwoju zespołu metabolicznego i zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Przygotowała mgr Bożena Krymska
-
Jak zmniejszyć masę ciała?
W celu zmniejszenia wagi ciała należy:
- ograniczyć spożycie kalorii poprzez zmniejszenie spożycia tłuszczów, cukru i słodyczy, a zwiększenie spożycia warzyw i owoców oraz błonnika pokarmowego.
- zwiększyć aktywność fizyczną poprzez ćwiczenia fizyczne – szybki marsz, pływanie, jazda rowerem przez co najmniej 30-45 min 3-4 razy w tygodniu.
-
Dieta niskokaloryczna
GŁÓWNA ZASADA TEJ DIETY TO PRZEWAGA WYDATKOWANIA ENERGII NAD JEJ PODAŻĄ.
- Zjadaj małe porcje, wstawaj od stołu z uczuciem niedosytu,
- Unikaj podjadania między posiłkami, jeśli musisz to jedz surowe owoce i warzywa,
- Odżywianie powinno być oparte na świeżych, nie przerobionych i urozmaiconych środkach odżywczych,
- Produkty pełnoziarniste z dużą zawartością włókien, kleje, owoce, jarzyny wspierają czynność przewodu pokarmowego i tym samym ogólne działanie odtruwające organizmu,
- Mięso i jaja powinno się spożywać tylko 1-3 razy w tygodniu, wybieraj mięso chude i białe,
- Innymi nośnikami białka są produkty z soi, produkty pełnoziarniste i mleczne, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe i grzyby,
- Ogranicz spożycie produktów obfitujących w tłuszcze,
- Cukru, szczególnie rafinowanego, należy spożywać jak najmniej (należy uważać na słodycze, napoje)
- Wypijaj przynajmniej 2 litry wody mineralnej i niesłodzonych soków owocowych lub warzywnych.
KALORYCZNOŚĆ ALKOHOLU- likier 25 g (1 kieliszek) – 75 kcal
- szampan 100 g (1 kieliszek) – 86 kcal
- wino wytrawne 100 g (1 kieliszek) – 95 kcal